Dennis Nørmark


Bøger


Her er en oversigt over mine bøger samt en lille beskrivelse. Pseudoarbejde - hvordan vi fik travlt med at lave ingenting (Gyldendal 2018)


Min seneste bog er skrevet sammen med filosoffen Anders Fogh Jensen og er et opgør med vores moderne arbejdsliv og den spildtid, der går med ingenting, både på det private og offentlige arbejdsmarked. Den kommer ud af en forundring over, at vi i dag ikke arbejder de 15 timer om ugen, som fremtrædende økonomer og samfundstænkere for 100 år siden troede ville være realiteten på nutidens arbejdsmarked. Vi forsøger i denne bog at komme med en forklaring på hvor tiden blev af, og vores svar er, at vores arbejdstid er blevet slugt af administrative opgaver, rapportering, bureaukrati, møder, e-mails, auditering, kvalitetskontrol, kommunikation og registreringer. Alt sammen igangsat af ledere og medarbejdere der for alt i verden gerne vil se travle ud, ikke har tilstrækkelig tillid til medarbejderne og opererer med en overdreven idé om, hvad der faktisk er brug for i en moderne organisation. Bogen er resultatet af halvandet års intens research, interviews og personlige refleksioner over, hvordan vi endte med at forstyrre os selv og andre med unødvendige og selvrefererende opgaver, som vi har opfundet til hinanden - og hvad vi kan gøre for at undslippe dette selvpåførte hamsterhjul af meningsløshed.Humanistens Guide til det Private erhvervsliv  (Gyldendal Business  2016)


 

Denne bog blev  til på baggrund af, at jeg selv syntes jeg i mit eget livtag med det private erhvervsliv havde manglet en ordenlig hjælp til livet udenfor dén offentlige sektor som jeg indtil 2007 stort set havde opholdt mig i konstant. Formålet var at lave en bog der i et enkelt og uimponeret sprog fortalte humanister (og andre relaterede akademikere)  lidt om hvad der blev forventet af dem i det private, hvad de selv kunne bidrage med og hvad alle de mærkelige udstryk man møder i   koncern-Danmark egentlig betyder. Bogen blev meget rost for at være særdeles underholdende og den var da også en ren fornøjelse at skrive!

Kulturforståelse for Stenalderhjerner / Cultural Understanding for Stone-Age Brains (Gyldendal Business, 2013).

Disse to bøger er i høj grad produktet af mit konsulentarbejde. De henvender sig til mennesker, der arbejder med kulturel mangfoldighed i deres hverdag, men er essentielt to forskellige bøger. Den ene henvender sig til danskere og den engelske udgave henvender sig til dem der arbejder med sådan nogle som os. Formålet var at lave en god bog om kulturforståelse, der også mindede læseren om læserens egen kultur. Den høstede mange positive anmeldelser og er stadig en af de få danske bøger på markedet, der både bruger forskningsbaseret viden og samtidig formidler det til praktisk anvendelse i et enkelt og underholdende sprog. (Oprindeligt blev bogen udgivet i 2011 på det Andersenske Forlag, hvorfra den er udsolgt i dag).Friheden Flyver (CEPOS, 2010) (red.).   


I 2010 havde jeg fornøjelsen af at redigere  antologien Friheden Flyver. Pointen var at vise at nutidens arvtagere af en politisk vision om mangfoldighed, frihed og frigøelse ikke var de traditionelt "røde" politikere og meningsdannere , der normalt tager patent på disse ord, men i stedet borgerlige.  Når det kommer til fri hash, fri seksualitet, fri religionsdyrkelse, frihed til at være det køn man vil være og frihed til alt mulig andet, så er borgerlige, oftere end venstreorienterede, bannerførere. Staten står ikke for mangfoldighed og frihed, men for ensretning, firkanetet one-size-fits-all tænkning og kontrol. Både det åndelige og materielle liv bliver begrænset af staten mens markedet og det private inititativ frisætter. Selv skrev jeg om rygelov til antologien der også indeholder mange bidrag fra nogle af landets bedste debattører og klogeste hoveder.Det Virkelige Menneske (People's Press, 2007)

Min og Lars Andreassens debutbog var noget så ubeskedent som et forsøg på at forklare hvori det særligt menneskelige bestod, men samtidig et forsøg på at undgå at forfalde til de to ikke-forklaringer, der har domineret meget af vores åndsliv. Den ene, at mennesket er særligt fordi det har kultur (filosofi og humanistiske fags forklaring) den anden, at vi er særlige fordi vi har "ånd" (teologernes og præsternes forklaring). Fordi i virkeligheden skal mennesket ikke forstås igennem ekstraordinære og mystiske forklaringer, men igennem de forklaringer der også gælder for alt andet liv: de darwinistiske. Dette betyder ikke, at bogen siger, at mennesket bare er biologi, det betyder at mennesket OGSÅ er biologi og at kultur og biologi mødes på en helt unik måde i netop vores art. Men grundlaget er, at vi har en biologisk krop, og det kan vi ikke undgå at forholde os til. Bogen sætter sig for at forklare vores sexualitet, sprog, kunst, religion, politik og kognition og ender med også at undersøge hvorfor mennesket så ofte skaber så mange problemer for sig selv.Derudover har jeg medvirket  ved en række andre bøger og bogprojekter som Livstegn (Haase, 2007): Den Borgerlige Orden (Gyldendal, 2008) m.fl.